Kas ir Palo Santo? Kā lietot Palo Santo?

Patiesība par Palo Santo

Kā izvēlēties vīraku? Lasīšana Patiesība par Palo Santo 5 minūtes Nākamais Kā lietot ēteriskās eļļas?

Kas ir Palo Santo?

Palo Santo dzīvē

Palo santo ir svēts koks, kura dzimtene ir Dienvidamerika. Vietējās Latīņamerikas kultūras gadsimtiem ilgi ir izmantojušas tās koksni tradicionālajās dziedināšanas un garīgās ceremonijās.
Palo Santo, kas ir gan vīraka, gan mirres brālēns, burtiski nozīmē "svētais koks", un tas ir atbilstošs nosaukums, ņemot vērā tā pagātni. Degšanas laikā aromātiskā koksne izdala citronu, piparmētru un priežu notis - uzmundrinošu, piezemējošu aromātu.
Šamaņi un dziednieki, tradicionāli izmantoja Palo Santo enerģētiskās un ārstnieciskās īpašības, lai attīrītu gaisu, kliedētu ļaunos garus un attīrītu negatīvo enerģiju. Koksne jau sen ir izmantota arī ārstnieciski, lai mazinātu saaukstēšanās un gripas simptomus, depresiju, emocionālas sāpes un citas kaites.
Interesanti, ka šīs īpašības iespējamas tikai tad, ja Palo Santo koks pats dabiski nomirst un tam ļauj sadalīties piecus līdz astoņus gadus guļot zemē. Šis process dod koksnē esošajām eļļām pietiekami daudz laika, lai tās pilnībā nobriestu, pirms laika novākts koks tiek pārstrādāts ēteriskajās eļļās. Īsta Palo Santo ēteriskā eļļa ir ļoti dārga!

Kā lietot Palo Santo? 

Palo Santo izmantošana

Palo Santo visbiežāk tiek lietots 3 veidos, kā ēteriskā eļļa, kā kvēpināms vīraks (skals, kociņš) un kā vīraka sveķi!
Palo Santo eļļa:
Parasti palo santo eļļu ieelpo aromterapijas laikā. Šo metodi bieži izmanto, nodarbojoties ar jogu, meditējot vai veicot citas stresa mazināšanas aktivitātes.
Eļļu var uzklāt arī uz ādas. Šo metodi parasti izmanto sāpju mazināšanai.
Palo Santo kociņi:
Kociņi tiek dedzināta kā vīraks. Dedzinot, tas gaisā izdala aromātiskus dūmus. Tādā pašā veidā tiek izmantotas Palo Santo skaidas (šķelda) un pulveris.
Palo Santo sveķi:
Tāpat kā palo santo koks, sveķi tiek izmantoti kā vīraks. Tas ir novietots uz apsildāma ogles diska sveķu deglī, kas atbrīvo sveķu aromātu.
Palo Santo tiek lietots, lai:
  • Atbaidītu odus un citus insektus,
  • Nomierinātu trauksmes laikā, 
  • Mazinātu galvassāpes,
  • Vairotu pozitīvo enerģiju un laimes sajūtu, 
  • Attīrītu kristālus un piederumus,
  • Attīrītu no negatīvās enerģijas un telpu no būtnēm. 

Kas ir kvalitatīvs Palo Santo?

Lai iegūtu vislabāko Palo Santo kvalitāti, koksne ir jānovāc noteiktā veidā. Koks sasniedz briedumu 50 līdz 70 gadu vecumā. Tiklīdz koks nomirst dabīgā nāvē, tas jāatstāj vismaz piecus līdz astoņus gadus, lai sirds koksnē esošās eļļas pietiekami nobriestu un varētu izgatavot kvalitatīvus vīrakus. 
Pāris veidi, kā noteikt, vai Palo Santo ir īsts, vai sintētisks: 
  1. Aizdedzinot koku var būt melni dūmi, bet tiklīdz tas sāk kūpēt kā vīraks, dūmiem jāpalieg gaišiem. Ja dūmi joprojām ir melni, ispējams, tas ir eļļā izmērcēts.
  2. Jāatceras, ka tas joprojām ir koks! Tam ir jābūt mazliet deguma un koksnes aromātam, arī tam raksturīgajam Palo Santo aromātam - diezgan maigam un patīkamam. Ja aromāts ir super spēcīgs un dūmu smaržu praktiski nejūt - iespējams tas ir papildus aromatizēts, vai ļoti ļoti augstas kvalitātes, bet atceries - tad tam jābūt tumšam. 
  3. Dedzinot vari nolikt uz balta šķīvja, jo augstākas kvalitātes kociņš, jo vairāk ēteriskās eļļs pēdas tas atstās. Mākslīgās eļļas izgaros/sadegs un nekādas pēdas neatstās! Jāpiemin, gan ka koks var būt autentisks, tikai saturēt ļoti maz eļļu, jo nav pienācīgi nogatavināts!
Ar šo dabas vīraku ir ļoti intersanti, šis ir viens no retajiem produktiem, kas nav izteikti estētisks, lai būtu kvalitatīvs! 
Tā kā Palo Santo nogatavina savu smaržu atrodoties zemē, koksne mēdz tikt kukaiņu apdzīvota. Patiesībā tas ir viens no rādītājiem, ka koksne tiešām ir novākta gatava un atceries - jo tumšāks koks, jo spēcīgāka tā smarža! 

Vai Palo Santo ir apdraudēta suga?

Klīst baumas, ka Palo Santo izmirs un ka ir palikuši tikai 250 koki. Tā nav taisnība!
Ir divu veidu koki, kas tiek dēvētii kā "svētais koks", jeb  Palo Santo. Bet tie pieder pie atšķirīgām augu kārtām/sugām.
Pirmais - Bulnesia Sarmientoi Palo Santo koks, tā dzimtene ir Argentīnā, Brazīlijā, Paragvajā un Bolīvijā. Tam ir krāšņa sarkanīga krāsa, un to galvenokārt izmanto mēbeļu izgatavošanai. Diemžēl šāda veida Palo Santo draud izzušana, un tas ir jāaizsargā un jāatjauno tā meži.
Otrais - Palo Santo, kas pēdējos gados ir ieguvis lielu popularitāti, ir no Bursera Graveolens koka (dzimtā vieta Peru, Ekvadorā, Meksikā, Jukatānas pussalā un citur. Tieši tā, šajās teritorijās ir daudz kritušo zaru, jo tas ir dominējošais koks viņu reģionos). Tie ir skaisti, silti smaržojoši dzeltenbrūni koki, kuru kvēpināšanu jūs, iespējams, atpazīstat paši!
2019.gada decembrī Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) pārskatīja Bursera Graveolens Palo Santo aizsardzības statusu un atzīmēja to kā "nenozīmīgu".
Palo Santo, ko mēs iegādājamies Kristālu Spēks produktiem, ir no ģimenes uzņēmuma Ekvadorā, kas novāc tikai nobriedušos koku zarus. Tādēļ tie mēdz būt tumšāki (kas starp citu padara koku tikai smaržīgāku), tiem mēdz būt ķirmju caurumi un nevienādas formas. Mēs esam par ētiski ievāktiem un īstiem Palo Santo!
Uzmanieties no sintētiskā Palo Santo, kur ķimikālijas tiek izmantotas, lai iegūtu raksturīgo Palo Santo smaržu!
Ne visi perfektie Palo Santo ir sintētiski, bet tomēr redzot veikala piedāvājumā perfektas formas kociņus, vērts pārliecināties par to autentiskumu! Palo Santo ir neregulāras formas, līdzīgs ābelei, tādēļ varat iztēloties, cik realitātē ''viegli'' būtu iegūt šādus perfektus kociņus, bet protams, mēs darām visu, lai līdz Jums nonāktu pēc iespējas skaistāki un smaržīgāki vīraka kociņi!
Mūsu Palo Santo vari iegādāties Šeit.

Pieraksties jaunumiem no Kristālu Spēks

Uzzini par jauniem rakstiem pirmā!